Hoe dan ook: hoog tijd voor de winnaars van Almansweide's Herfstfotowedstrijd.
Op 21 december om twaalf minuten voor elf uur begint de winter. Dan staat de zon loodrecht boven de Steenbokskeerkring. Overigens vinden de weerkundigen dat het al op 1 december winter is geworden, want dat is het begin van de meteorologische winter. Hoe dan ook: hoog tijd voor de winnaars van Almansweide's Herfstfotowedstrijd. De eerste prijs van de categorie 'Kinderen' is gegaan naar Amelie! Winnaar bij de 'Volwassenen' is Guido! De 'zilveren medaille' bij de 'Kinderen' is gegaan naar Seb! Nummer twee bij de 'Volwassenen' is Marieke geworden!
0 Comments
In de nacht van woensdag 20 op donderdag 21 april bewoog een felle lichtbundel langs de Hilversumse hemel. De verticale paarsblauwe streep gleed langzaam met een bocht van oost naar noord. Het onbekende fenomeen leverde mooie foto's op. Maar wat is het?
Waar de lichtbundel de bovenleiding raakt wordt er een beetje licht teruggekaatst naar beneden. Van dat licht worden opnames gemaakt en met behulp van een computerprogramma kan precies worden vastgesteld waar de bovenleiding niet helemaal goed meer is.
In vorige jaren werden er over dit nachtelijke fenomeen in Gelderland en Groningen vragen gesteld. Omroep Gelderland ging er achteraan en maakte een klein filmpje met de oplossing. Bekijk het hier Het gebeurt maar eens in de paar jaar: zoveel regen in korte tijd dat de wadi in onze gemeenschappelijke binnentuin echt volloopt. Meestal is de ronde bak-met-houten-paaltjes groot genoeg om het water dat op onze daken valt op te vangen.
Maar in deze natte februarimaand is het weer eens zover: we hebben een groot zwembad voor onze deuren. Misschien kan iemand het even nameten: is dit echt een 25-meter bad? Net iets te ondiep om baantjes te trekken, maar je weet maar nooit hoeveel neerslag er nog gaat vallen in deze stormachtige tijden. Tot een jaar of tien geleden was het gebruikelijk om hemelwater (regen, hagel, sneeuw) via een regenpijp rechtstreeks op het gemeentelijke riool te lozen. Sinds de gevolgen van klimaatverandering duidelijk worden moet het anders. Niet alleen wordt het gemiddeld warmer door onze door mensen veroorzaakte CO2-uitstoot, er zal in Nederland vooral ook meer regen gaan vallen. En soms een heleboel in heel korte tijd - vraag het maar na bij de Limburgers die langs de Geul wonen.... Veel gemeenten nemen maatregelen (zoals een tegeltax bijvoorbeeld voor mensen die met hun volledig stenen tuin al het hemelwater naar de straat laten stromen). In Hilversum is als eerste besloten dat bij nieuwbouw geen regenpijpen meer op het riool worden aangesloten. De eigenaren van de woning moet "het hemelwater op eigen terrein opvangen". Wij hebben daarvoor die wadi laten aanleggen. Foto's: Max Putman Het duurt nog een maand voordat de lente officieel begint. Maar in de gemeenschappelijke tuin van Almanswiede staan er al (of nog!) allerlei planten te bloeien. Uiteraard eerstelingen, zoals de sneeuwklokjes, maar ook struikhei, crocussen en vroege narcissen. Een lekker voorjaarsgevoel, vastgelegd door de jongste Almansweider (qua woonjaren), Bert Zantingh. Almansweide bewoonster Roos Rijcken staat deze maand prominent in de novembereditie van 'Kijk Op Jouw Wijk Oost'. In de wijkkrant vertelt 'onze' Roos over haar bijzondere bomenwandelingen. Lees het verhaal en besluit dan of je je gaat opgeven voor zo'n groene ontdekkingstocht door onze wijk. Van Amberboom tot Zomereik!
Je kunt contact opnemen via het mailadres van Roos. Of bezoek haar Facebookpagina Woensdagavond 11 augustus keken 644.000 Nederlanders naar het programma Nieuwsuur. Daarin een uitgebreide reportage over de populariteit van zonnepaneelsubsidies. Wie goed keek kon daarbij ook Almansweide zien!
Voor een interview met deskundige Siward Zomer van Energie Samen gaat de cameraploeg op zoek naar een mooie lokatie met veel zonnepanelen. In de buurt van Hilversum (dat spaart reiskosten). Ze komen uit bij het enorme dak met panelen naast Anna's Berg. En passant worden ook de zonnepanelen op de daken van Almansweide in beeld gebracht!
Alleen jammer dat de zonsopkomst vaak zo vroeg is..... Weinig tuinmannen en -vrouwen vinden het aantrekkelijk om in de zomer tussen half vijf en half zes op te staan om de sproeiers aan te zetten en te gaan verplaatsen. Een automatische beregeningsinstallatie heeft geen bezwaar tegen vroeg opstaan. Ook kan die, met behulp van een regenmeter, beter berekenen wanneer het echt tijd is om te gaan sproeien. En tenslotte werkt zo'n installatie efficiënter: het kost minder drinkwater. Kortom: de penningmeester van Almansweide heeft groen licht gegeven voor de aanleg van een beregenaar. In de laatste dagen van juni heeft de firma Rissik het werk afgemaakt. Met hulp van drie van onze eigen tuinmannen die daarvoor een grote pluim verdienen: Cees, Johan en Ruud! Het voetbal was dramatisch, de uitslag een teleurstelling, maar de sfeer buiten in Almansweide was en bleef feestelijk. Een van de organisatoren schreef: "Volgende keer een beter thema!" |
Archief
December 2022
|