In de 37e BouwWeek bereiken we het hoogste punt. Pannenbier op dinsdag om 15.00 uur. Omdat het dakje van de liftschacht nauwelijks uitsteekt boven het penthousedak is het niet snel te zien. Voor de goede kijker.
0 Comments
Veel ramen van de woningen zijn al van glas voorzien en de elektriciteitsleidingen worden in de muren gefreesd. Er zijn zelfs al wat definitieve trappen geplaatst. In het appartementengebouw worden de stalen balken van brandwerende bekleding voorzien. Klaar om volgende week de eerste gevelelementen te installeren. Maar eerst op controlebezoek met architect Mart-Jan en bouwbegeleider Femke. In de Burgerzaal van het Hilversums Raadshuis is op de laatste donderdagavond van oktober een 'stadsgesprek' gehouden over 'samen bouwen en wonen'. Hebben CPO's de toekomst? Dat was eigenlijk de belangrijkste vraag van de avond. De organisatie van de bijeenkomst was in handen van het Dudok Architectuur Centrum en als eerste CPO in de gemeente Hilversum was er een hoofdrol weggelegd voor het project Almansweide. Als aansprekend voorbeeld!
Een enkeling was sceptisch: CDA gemeenteraadslid Wim Klaassen. Hij zei schamper dat zelfbouwers geen belangrijke rol zullen spelen omdat het om kleine aantallen woningen gaat. De sprekers van de avond (waaronder architect Duzan Doepel en voormalig stadsarchitect van Hilversum Chris Vanderheyden) kwamen met allemaal argumenten waarom het wél van groot belang is dat bewoners zelf actief worden in de woningbouw.
Op 24 oktober om 15 uur 20 werd het hoogste punt van Almansweide bereikt. Op een van de twee liftkokers in het appartementengebouw (rechts op de foto) werd een dak geplaatst. Op ruim veertien meter hoog - tijd voor het pannenbier! In verband met de veiligheid konden de toekomstige bewoners niet te dichtbij komen. We bekeken het plaatsen van het dakje vanaf de begane grond. Boven waren slechts een paar bouwvakkers aanwezig. Beneden toekomstige bewoners, architect en de directeur van Aannemer Optimum Plus. Traditioneel is het dan tijd voor het pannenbier, maar anno 2017 wordt de combinatie van werk en alcohol niet zo gewaardeerd. Om het toch ook een feestje voor de werkers te laten zijn, had de Vereniging Almansweide voor iedereen een pakje gemaakt met lokale biertjes - om na afloop van de werkdag mee te nemen.
Tussen de middag dit keer geen boterhammen. De Frietfiets komt het bouwterrein op en er is biologische friet en een biologische kroket. De uiterlijke veranderingen van Almansweide gaan vanaf nu langzamer. Binnen in de woningen wordt hard gewerkt, maar dat is niet zichtbaar voor onze camera. In drie werkdagen ziet dat er zo uit.... De vertraagde TimeLapse, die wij SlowLapse noemen, duurt net geen 3 minuten. Op zondag 22 oktober 2017 verstuurden we onze elfde Almansweide Nieuwsbrief. Vol met Pannenbier! Wie geen abonnement heeft kan hem ook online nog lezen door hier te klikken.
Vervolgens gaan sprekers en publiek met elkaar in gesprek over collectieve bouw. Wat zijn de uitdagingen, de voor- en nadelen en wat kan zelfbouw voor Hilversum en bewoners betekenen?
Programma 19.15 – 19.30 uur: Ontvangst met koffie 19.30 – 19.35 uur: Introductie door de voorzitter van het Dudok Architectuur Centrum, Irmgard van Koningsbruggen, 19.40 – 19.55 uur: Inclusief ontwerpen door architect Duzan Doepel, Rotterdam 20.00 – 20.15 uur: Veemarkt Utrecht, acht bijzondere CPO projecten, met Leen de Wit, Projectleider Veemarkt, gemeente Utrecht 20.20 – 20.30 uur: De rol van gemeenten bij CPO projecten. Chris Vanderheyden, voormalig stadsbouwmeester Hilversum / Bureau Oost 20.35 – 20.45 uur: CPO project Almansweide op Anna’s Hoeve. Willem Gockel, voorzitter CPO Almansweide Hilversum 20.50 – 21.30 uur: Discussie o.l.v. Indira van ‘t Klooster, Architectuur Lokaal Lees hier meer over de onderwerpen en de sprekers Locatie Het stadsgesprek vindt plaats in de Burgerzaal van het Raadhuis in Hilversum. Aanmelden Deelname aan het stadsgesprek is kosteloos. Wilt u aanwezig zijn op donderdag 26 oktober 2017, laat dan via [email protected] weten met hoeveel personen u komt. De daken van de 8 woningen zijn nu waterdicht, en het eerste glas is geplaatst. Bij het appartementengebouw is het nu wachten totdat het laatst gestorte beton is uitgehard. De wekelijkse rondgang met architect Mart-Jan Oosterveld duurt deze week 5 minuten en 12 seconden. Een van de leukste timelapsen van de bouw van Almansweide. De houten gevelbetimmering van de woningen komt in beeld. En voor onze deur wordt de bestrating van de Rogier van Otterloostraat gelegd. Doe daar dan die mooie jagende wolkenluchten bij.... De Timelapse duurt 2 minuut 20 seconden - SlowLapse is twee keer zo lang. |
Archief
December 2022
|